Hiusalan opinnot Ylä-Savon ammattiopistossa Iisalmessa

tiistai 31. tammikuuta 2017

Työssäoppiminen / ohjaajalle


Kiitokset opiskelijamme puolesta, että hän saa tulla yritykseesi työssäoppimaan.  Työssäoppiminen toteutuu jokaisen opiskelijan kohdalla hänen yksilöllisen suunnitelman mukaan. Opiskelijalle laaditaan kullekin työssäoppimisjaksolle oma työssäoppimissopimus ja siihen merkitään kyseisen opiskelijan työpäivät sovitulla aikavälillä. Työssäoppiminen on usein opintojen alkuvaiheessa vähäisempää, mutta taitojen lisääntyessä, myös työpaikalla tapahtuva oppiminen lisääntyy. Näin opiskelijan taitojen kehittyminen pyritään saamaan mahdollisimman hyvin työelämässä tarvittavaa osaamista vastaavaksi.Työssäoppimisen tavoitteista

Opitojen alkuvaiheessa tavoitteet ovat usein hiusalan uuteen työpaikkaan ja työtehtäviin tutustumista sekä avustavien tehtävien tekemistä. Näitä avustavia tehtäviä voivat olla mm, esimerkiksi hiusten pesu- ja hoitokäsittelyt, yksinkertaiset ehjän muodon leikkaukset sekä kaikenlaiset liikeavustajan tehtävät. Taitojen lisääntymisen myötä opiskelijalle voidaan antaa yksilöllisesti vaativampia hiusalan ammatillisia tehtäviä. Näistä on hyvä keskustella aina opiskelijan itsensä kanssa, jotta yksilöllinen osaaminen tulee parhaiten esille. Opiskelijat kertovat mielellään omasta osaamisestaan. Opinnot voivat edetä hyvin eri tavoin riippuen opiskelijan aikaisemmasta koulutuksesta ja hänen valitsemastaan yksilöllistä polusta.
Työssäoppimisen ohjaaminen

Työssäoppimisen ohjaaminen on luonnollisesti vapaaehtoista ja välillä vaativaakin, mutta toisaalta se on myös antoisaa ja kehittävää oman ammattitaidon kannalta.  Ohjaaminen ja palautteen antaminen vaatii aina oman työn analysointia, sillä opiskelijaa ohjatessa joutuu itsekin pohtimaan miksi tein tämän asian niin kuin tein.  Moni ohjaaja on esimerkiksi ammattiosaamisen toimielimessä tuonut tämän hyvänä puolena esiin.

Opiskelijan tullessa ensimmäistä kertaa uuteen työpaikkaan, hän tuo tullessaan perehdyttämislomakkeen, jonka tarkoituksena on muistuttaa työpaikalla tehtävästä perehdyttämistä, toimintatavoista ja työtehtävistä. Olemme ohjanneet opiskeliaa ilmoittamaan mahdollisista esteistä välittömästi aina puhelimitse ohjaajalle. Tästä on hyvä keskustella myös opiskelijan kanssa heti työssäoppimisen alkuvaiheessa.

Opettajat tulevat mielelläni käymään yrityksessä työssäoppimisjakson aikana. Samalla voidaan käydä keskustelua kaikista niistä asioista, jotka liittyvät koulutukseen, työssäoppimiseen, ohjaamiseen, arviointiin, ammattiosaamisen näyttöihin ja muihin asiaan liittyviin aiheisiin.
Toivotamme kaikille yhteistyökumppaneillemme työniloa ja antoisaa ohjausta!

Mikäli sinulla on työssäoppimiseen liittyviä kysymyksiä, soittele tai laita sähköpostia.  Jos emme juuri sillä hetkellä pääse vastaamaan puhelimeen, niin pyrimme soittamaan mahdollisimman pian takasin.


Yhteystiedot:

Marja Hurskainen ja Mira Konola

matkapuh. 
Marja 0400 793189 ja Mira 0400 792854


Alla olevaa linkkiä klikkaamalla pääsee katsomaan,  hiusalan opiskelijan perehdyttämislomaketta. Sen tarkoituksena on muistuttaa niistä asioista, joista olisi hyvä keskustella, kun opiskelija tulee ensi kertaa uuteen yritykseen työssäoppimiaan.

Perehdyttämislomake työssäoppijan tullessa uuteen yritykseen


Lisätietoa ja materiaalia työpaikkaohjaajalle löytyy ysao:n nettisivuilta. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti